Wat te doen bij overlijden

Bij een overlijden komt er veel op de nabestaanden af, zowel emotioneel als in praktische zin. Er moet veel worden geregeld. Daarom wil ik u bijstaan en uw zorgen zo veel als mogelijk uit handen nemen. Ik help u bij de lastige vraag; wat te doen bij overlijden?

Eerste bezoek na een overlijden

Vanaf het moment dat u contact met mij opneemt voor het begeleiden van een uitvaart, ben ik er voor u. Samen bespreken we wanneer ik het beste kan komen. Dat kan zo snel mogelijk, maar het kan ook zijn dat u wilt wachten tot de andere familieleden er zijn, of juist tot de familie afscheid genomen heeft en het rustiger is. In ieder geval kom ik nadat de arts is geweest om de dood vast te stellen.
Bij mijn eerste bezoek maken we kennis, kunt u rustig uw verhaal kwijt en bespreken we de meest noodzakelijke dingen. Meestal is dat het bepalen van waar de begrafenis of crematie plaats zal vinden en wanneer dat mogelijk is. Maar het kan ook zijn, dat u snel geregeld wil hebben dat de overledene naar huis gebracht wordt of juist naar een rouwcentrum.
Het is handig als u voor mijn komst het paspoort of ID van de overledene klaar heeft liggen. Als uw dierbare thuis is, kunt u (als u dat wilt) meehelpen met de laatste verzorging.

Zodra de meeste wensen bekend zijn, zal ik een offerte of kostenoverzicht opstellen, zodat u weet wat de uitvaart ongeveer gaat kosten.

De volgende dagen

De volgende dagen zullen er meer zaken worden besproken, besloten en geregeld. Als bekend is wanneer en waar de uitvaart plaatsvindt, bespreken we hoe de mensen uitgenodigd worden; een rouwkaart, een advertentie of iets anders? Komt er een kist of een mand, zijn er dragers nodig en officieel rouwvervoer?  Betreft de uitvaart een kerkdienst of een informeel samenzijn? Wie gaat er spreken, welke muziek wordt er gespeeld? Ik bespreek alles met u en we bepalen samen wat ú wilt doen en wat ik zal doen. Zo zal het afscheid stukje bij beetje vorm krijgen, en werken we samen toe naar de dag van de uitvaart.

Dit betekent overigens niet dat ik elke dag over de vloer kom (tenzij u dat prettig vindt). Veel kan ook telefonisch afgestemd worden of via mail of WhatsApp. Als de overledene thuis is opgebaard komt ik in principe wel elke dag even controleren hoe het gaat.

"Het vormgeven van de uitvaart helpt om je voor te bereiden op het definitieve afscheid."

De uitvaart

Van te voren bespreken we tot in detail hoe de uitvaart er uit gaat zien. Hoe meer u als nabestaande zelf bijdraagt, hoe persoonlijker het afscheid wordt. Niet iedereen wil of kan dit. Maar ook dan kunnen we samen het afscheid zo passend mogelijk maken. Persoonlijk en uniek, een gedenkwaardige uitvaart die past bij de overledene.

Voor de dag van de uitvaart maak ik een duidelijk draaiboek. Op deze manier weet u precies wat er op welk moment gaat gebeuren. Uiteraard ben ik zelf aanwezig om u te begeleiden en alles in goede banen te leiden.

De uitvaart
contact na de uitvaart

Contact na de uitvaart

Het is voor nabestaanden vaak prettig om een afsluitend gesprek met de uitvaartbegeleider te hebben. Ook voor mij is het prettig om te horen hoe u mijn begeleiding ervaren heeft en of ik nog iets voor u kan betekenen. Daarom neem ik 2 á 3 weken na de uitvaart contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard is een afrondend gesprek niet verplicht en bent u vrij om contact met mij op te nemen als er vragen zijn of als u iets anders zou willen bespreken.

Mijn contact met u bestaat niet alleen maar uit dingen bespreken en zaken regelen. Er is ook tijd voor bezinning, voor een traan èn een lach. Verder ben ik telefonisch (bellen of Whatsappen) bereikbaar als u iets wilt overleggen of als u ‘het even niet meer weet’.

Naderend afscheid

Als je weet dat je dierbare of u zelf binnenkort gaat overlijden, kan het prettig zijn om alvast een gesprek met een uitvaartbegeleider te hebben.

Voorgesprek

Een voorgesprek biedt de mogelijkheid om over uw afscheid na te denken en te spreken, met familie te overleggen en aan te geven wat u mooi vindt en wat juist niet. Misschien heeft u al een locatie voor de uitvaart in gedachten of wilt u zelf een rouwkaart uitkiezen. Alles kan besproken en voorbereid worden. Voor degene die gaat overlijden kan dat rust geven; uw wensen zijn bekend en u weet wie straks uw nabestaanden gaat begeleiden. Voor de nabestaanden is het minstens zo prettig dat de wensen van de overledene bekend zijn, dat scheelt veel hoofdbrekens en uitzoekwerk in deze toch al hectische periode.

Wanneer er sprake is van een naderend overlijden kan ik bij u langs komen om samen met u (en uw naasten) de wensen en mogelijkheden van de uitvaart te bespreken. Dit doe ik gratis en vrijblijvend en uiteraard behandel ik ons gesprek vertrouwelijk. Naar aanleiding van het voorgesprek kan ik, indien gewenst, een voorbereidingsformulier en een kostenbegroting opstellen.

"Een goed afscheid biedt troost aan de nabestaanden en doet recht aan de overledene."

Voorbereiden

Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een (naderend) overlijden om contact op te nemen met Uit Handen uitvaartbegeleiding. Ook als u nog lang niet van plan bent te overlijden, maar zich wel alvast wilt oriënteren, kunt u een gesprek aanvragen.

Oriënterend gesprek

Het kan verhelderend zijn om te weten wat er allemaal mogelijk is. En misschien wilt u alvast bepaalde zaken laten vastleggen of inzicht krijgen in de kosten van een uitvaart. Al duurt het hopelijk nog lang voordat u komt te overlijden, uw nabestaanden zullen dankbaar zijn als zij weten wat voor uitvaart u voor ogen had.
Ik kan geheel vrijblijvend en kosteloos met u komen praten over de mogelijkheden rond uw eigen uitvaart. Dat kan in grote lijnen, maar ook tot in detail. Uw wensen kan ik opnemen in het Voorbereidingsformulier. Dat kan ik voor u bewaren, maar u kunt uiteraard ook zelf een versie thuis bewaren.

Voorbereidingsformulier

U kunt de wensen voor uw eigen uitvaart ook zelf vastleggen in het Voorbereidingsformulier.
Het kan fijn en rustgevend zijn om al in een vroegtijdig stadium uw wensen rondom uw eigen uitvaart of die van een familielid op papier te zetten. Het Voorbereidingsformulier is een handige leidraad voor uzelf, toekomstige achterblijvers, maar zeker ook voor uitvaartbegeleiders. Weet dat de informatie op het formulier niet bindend is, u kunt hier later altijd weer van afwijken.

Vul het Voorbereidingsformulier in en bewaar het op een veilige, maar goed vindbare plaats. U kunt ook een kopie naar Uit Handen uitvaartbegeleiding sturen, dan bewaar ik het in het dossier voor uw nabestaanden.

"Neem de tijd om stil te staan bij uw afscheid."

Email ons

Stuur ons een email en we komen zo snel mogelijk bij u terug!

Niet leesbaar? Vernieuw tekst. captcha txt