Blog

Begraven? Natuurlijk!

Even voor de duidelijkheid, dit is geen pleidooi voor begraven. Ondanks dat ik zelf later liever begraven dan gecremeerd wil worden, ben ik zeker niet tegen cremeren.
Waar ik wel een pleidooi voor wil voeren? Voor natuurlijk begraven. En dan bedoel ik begraven op een natuurbegraafplaats. Natuurlijk begraven is eigenlijk na je overlijden één worden met de natuur. Op natuurbegraafplaatsen geen grafmonumenten, hooguit een boomschijf met wat gegevens van de overledene. Meestal liggen de graven op een natuurbegraafplaats niet netjes op een rij. Ze liggen eigenlijk her en der en er is eeuwige grafrust. Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats met veel natuur; dus bomen, struiken, gras en wilde bloemen. Hoewel we in de Randstad niet zo veel ruimte hebben, zijn er in Zuid-Holland toch twee natuurbegraafplaatsen volgens allenatuurbegraafplaatsen.nl. Welke daar niet vermeld staat (en ik weet niet waarom) is de natuurbegraafplaats van begraafplaats en crematorium Hofwijk in Rotterdam. Ik ken die natuurbegraafplaats omdat ik op een zonnige dag na een uitvaart bij Hofwijk het terrein ging verkennen. Achter de ‘gewone’ begraafplaats is een natuurgebied gecreëerd met veel hoog gras, wilde bloemen, bomen en struiken. De graven liggen verscholen in het hoge gras, alleen een houten boomschijf geeft aan dat er iemand begraven ligt. Ondanks dat deze natuurbegraafplaats pal naast de snelweg (A13) ligt, straalde het voor mij rust uit. Dat kwam natuurlijk ook door het zonnetje en het wuivende gras. Maar ik hoorde ook vogels fluiten en bomen ruisen. Daardoor viel het geraas van de auto’s eigenlijk niet eens op. Wat mij betreft is die begraafplaats een mooie, vredige plek om natuurlijk begraven te worden in de drukke Randstad.
En nee, ik heb geen aandelen in Hofwijk of familie die er werkt. Ik wilde dit gewoon delen omdat het mij zo positief verraste.

Foto’s van de natuurbegraafplaats van Hofwijk Rotterdam.
Email ons

Stuur ons een email en we komen zo snel mogelijk bij u terug!

Niet leesbaar? Vernieuw tekst. captcha txt