Over Uit Handen

Uit Handen is een initiatief van Free Hanemaaijer uit Maasland. Zij heeft de mooie naam voor het bedrijf bedacht en het logo laten maken. Vlak na haar opstart in 2017 werd ik Free’s partner en zo vormden we samen Uit Handen uitvaartbegeleiding. Free en ik zijn aan elkaar ‘gekoppeld’ door een medewerker van de gemeente Midden-Delfland die ons allebei kende. Ik ben namelijk jarenlang bestuurssecretaresse geweest bij de gemeente en ben er nu nog steeds trouwambtenaar . Ik ben dus van de ‘rouw en trouw’!

Free zocht iemand om samen met haar het bedrijf te runnen en ik zocht een kleine onderneming om bij te beginnen. Het bleek een goede match want we vulden elkaar uitstekend aan. Maar om diverse redenen wilde Free het halverwege 2019 rustiger aan gaan doen en zich terugtrekken uit Uit Handen. Zij hoopte dat ik het bedrijf zou voortzetten. Terwijl ik nog aan het twijfelen was – “kan ik dat wel zelf?”- merkte ik dat ik al plannen begon te maken voor hoe ik het zou aanpakken. “Het zou toch zonde zijn om ons mooie bedrijf op te geven?”. En dus zet ik Uit Handen uitvaartbegeleiding voort in de hoop dat ik nog heel veel mensen tot steun mag zijn.

"Een uitvaart gaan niet alleen over afscheid nemen, maar ook over verder leven".

Meer over mij

Ik ben Marjo van der Schoor; geboren en opgegroeid als Marjo de Jong in Bleiswijk. Ik heb jarenlang in Rotterdam gewerkt en gewoond. Ook heb ik acht jaar in Midden-Delfland gewerkt.
Het grootste deel van mijn leven ben ik met veel plezier secretaresse geweest. Maar de laatste jaren schonk het werk mij geen voldoening meer. Ik wilde meer van mijzelf in m’n werk kunnen leggen en meer persoonlijk contact hebben. Maar bovenal wilde ik iets betekenen voor een ander. Daarom ben ik vrijwilliger geworden bij een woon-zorgcentrum in mijn buurt. Eerst knutselde ik met dementerende ouderen en later ging ik rolstoelfietsen met de bewoners. Wat een dankbaar werk is dat! Ook ben ik trouwambtenaar geworden. Dat geeft veel voldoening; het kennismakingsgesprek met het bruidspaar, een persoonlijke speech schrijven en zorgen voor een mooie, passende ceremonie waar het bruidspaar graag op terugkijkt.

Toen mijn jongste broer overleed door zelfdoding was dat een grote schok voor ons als familie. Verbijstering, ongeloof en verdriet. Als familie deelden we dat met elkaar, dat voelde fijn. En eerlijk gezegd heb ik me nog nooit zo hecht gevoeld met mijn ouders en broers en zus als in die tijd. Verdriet verbindt.
Als vanzelf nam ik diverse taken op me rond zijn begrafenis. In overleg met de voorganger heb ik de liturgie voor de afscheidsdienst in elkaar gezet. En oh wee, als ik het idee had dat er iets werd aangedragen dat niet bij mijn broer paste… Dat ik hier later mijn beroep van zou gaan maken, daar had ik toen nog geen idee van. Maar het zaadje is toen kennelijk wel gepland.

Ondanks de leuke ‘bijbaantjes’ bleef de onvrede over mijn werk. En dus ging ik me oriënteren op andere beroepen. En daarbij kwam steeds weer ‘uitvaartbegeleider’ naar boven. Tot ik tenslotte de knoop doorhakte en de opleiding tot uitvaartbegeleider ben gaan volgen bij Meander in Zwolle. Daar heb ik niet alleen veel over uitvaarten begeleiden geleerd, maar ook mezelf beter leren kennen en bijzondere vriendschappen opgedaan. Van mijn keuze heb ik dan ook geen spijt van gehad!

Ik het dagelijkse leven ben ik moeder van drie bijna volwassen kinderen en getrouwd met Mark. Onze lieve, geadopteerde Duitse herder maakt het gezin compleet. Naast uitvaartbegeleider ben ik nog steeds trouwambtenaar en vrijwilliger, en help ik op de basisschool groep 8 met het instuderen van de musical. Verder houd ik van wandelen, fietsen en puzzelen (kruiswoord, cryptogramen etc.).

Afscheid nemen is het moeilijkste in je leven. Je leert het eigenlijk nooit.
(Toon Hermans)

Wat kan ik betekenen?

Mijn doel bij het begeleiden van een uitvaart is: er voor ú te zijn, naar u te luisteren en u te helpen bij het maken van beslissingen. Ik zorg dat de praktische zaken geregeld worden zodat u zich kunt richten op andere dingen. De periode na een overlijden is vaak een hectische tijd, daarom probeer ik rust te brengen en de tijd te nemen voor zaken die besproken moeten worden. Mijn passie is om, samen met u, de uitvaart van uw dierbare zo mooi en persoonlijk mogelijk te maken. De wensen van de overledene en nabestaanden zijn hierbij leidend. Mag ik uw praktische zorgen ‘uit handen’ nemen als het moment daar is?

Lees meer bij Werkwijze.

Email ons

Stuur ons een email en we komen zo snel mogelijk bij u terug!

Niet leesbaar? Vernieuw tekst. captcha txt